Kellendonk-lezing 2018: Play it fuckin’ loud

21

MAART, 2018

Kellendonk-lezing 2018: Play it fuckin’ loud

Griet Op de Beeck werd gevraagd om op 23 april 2018 de Frans Kellendonk-lezing te houden. Deze literaire lezing wordt sinds 1993 georganiseerd door de Radboud Universiteit Nijmegen ter nagedachtenis aan Frans Kellendonk.

Play it fuckin’ loud

Het was Bob Dylans bekende antwoord op een schreeuwer uit het publiek die hem tijdens een concert Judas noemde. Als het erop aankomt harder gaan in plaats van terugplooien.

Wat Griet Op de Beeck fascineert in Frans Kellendonk is zijn contrairigheid, zoals dat in Vlaanderen heet. Hij leek minder talent te hebben om te leven dan om te schrijven, maar hij was op alle fronten een vechter, een terugvechter. Hij voerde strijd met zichzelf, met de zijnen, met journalisten en critici, met andersgezinden, met al wie hem verkeerd begreep.

Misschien is die attitude voor haar het allerbelangrijkste stuk Kellendonk dat vandaag moet worden gehuldigd. Misschien mag de zin van iemands schrijverschap ook worden afgemeten aan de bereidheid om tegenstand te trotseren, om zich uit te spreken, om lastige vragen te stellen, om onwenselijke stukken van de werkelijkheid te benoemen, om weerstand te bieden aan taboes. Misschien mag literatuur de arrogante ambitie hebben om bij te dragen tot een beter leven.

Een lezing over wat een schrijver vandaag kan, mag en misschien zelfs moet zijn.